keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right
Store Smørskredtind

Store Smørskredtind

Smørskredtindane er store fjelltopper i Møre og Romsdal, ikke langt fra Standal Alpesenter. Her finner du noen av Norges høyeste fjell, og de ser like fantastiske ut som de høres ut som. Det bratte, spisse omrisset av Store Smørskredtind kommer til syne lenge før du ser den vakre dalen nedenfor. Hele området er preget av vakre, naturskjønne omgivelser og unik natur med høye fjell og idylliske daler. Her bor det ikke mange mennesker, men de få heldiggrisene som kaller Ørsta sitt hjem lever et virkelig lykkelig liv takket være den harmoniske naturen som omgir dem.

Smørskredtindane består av flere fjelltopper, men det er Store Smørskredtind og Nordre Smørskredtind som er i fokuset for interessen blant både besøkende og lokalbefolkningen. Store Smørskredtind ruger nemlig ufattelige 1631 meter over havet, og ser helt vanvittig ut fra avstand. Toppen ser nesten ut som en pyramide, så perfekt triangulær er den. Fjellet ble besteget så tidlig som i 1884, og regnes i dag for å være en topp som det er rimelig greit å nå opp til. Det finnes dog ingen enkle turstier opp langs Smørskredtindane, derfor anbefaler vi ikke en slik tur til amatøralpinister og turgåere. Spesielt ikke om du har med deg barn. Vil man opp på en av fjelltoppene, bør man ha med seg klatreutstyr som passer til været. Isøks og tau er noe man absolutt bør ta med gjennom store deler av året.

Like ved Store Smørskredtind finner man et annet stort fjell, nemlig Slogen. Det er nesten like høyt som Smørskredtindane, og er hele 1500 meter høyt. Ser man mot disse fjelltoppene fra vestsiden, vil man se nettopp Slogen og Store Smørskredtind ved første øyekast. Store Smørskredtind har den rette geometriske formen, mens Slogen har en spiss som bøyer seg nordover. De majestetiske utsiktene vil sette seg fast på minnet fra første stund – uansett hvilken fottur du tar oppover fjellet vil du her komme i umiddelbar kontakt med den norske naturen.

Slik kommer du til topps

De vanligste fotturene opp Smørskredtindane går forbi Patchellhytta, en historisk hytte som ligger fint til mellom de to fjelltoppene. Her klatrer du først til 800 meters høyde og tilbringer natten i koselige omgivelser – man kan gjerne fyre i peisen og nyte kvelden før man setter ut mot toppen dagen etter. På veien mot fjelltoppene blir man nødt til å spasere over en liten isbre, noe som er en opplevelse i seg selv.

En lettere fottur oppover går fra Langfonndalen. Her går man nemlig opp solsiden langs større strekninger, derfor støter man på mindre snø og får en mer positiv opplevelse på veien oppover. Legg merke til at det gjerne tar et par dager å komme seg opp og ned igjen fra Smørskredtindane, altså er dette best egnet erfarne klatrere. Har du tid til å oppleve området ordentlig, kan vi anbefale å tilbringe en natt på Hotel Union i Øye. Dette fantastiske bygget vil garantert avgi en meget spesiell atmosfære, noe som virkelig vil sette deg og dine turpartnere i riktig stemning. Selve bygget ser fantastisk ut, og det tradisjonsrike norske interiøret er som prikken over i-en.

Mange sagn og myter går om disse fjellene, og hvis du kommer i kontakt med den vennlige lokalbefolkningen vil du straks få høre noen spennende historier om både Slogen og Store Smørskredtind. Uansett om du tror på troll og jotner eller ei, kan fantasien settes i full sving når du er på besøk i Standal. Standal Alpesenter er det naturlige midtpunktet på Sunnmøre, og vi vil gjerne gi deg masse informasjon om mulighetene og opplevelsene i området. Les gjerne videre for å finne ut mer om fjelltoppene og de ulike aktivitetene som tilbys.