keyboard_arrow_right
Standaleidet hyttefelt

Standaleidet hyttefelt

Det har vært mye om og men rundt Standaleidet hyttefelt. Vi representerer ikke selve utbyggeren, derfor kan vi vel egentlig ikke si særlig mye om saken. Vi kan derimot kommentere på det som har skjedd og legge frem litt informasjon om det som har foregått i området de siste årene.

Standal var lenge et helt ukjent sted på Norges kart. Her har folk bodd fredelig og rolig i flere hundre år, uten noen som helst forstyrrelse fra omverdenen. Kommunen har ikke sett noen nødvendighet i å bygge broer til Standal, ei heller noe poeng med å utvide strømfeltet i området. Her finner du ikke et raskt bredbånd eller et særlig godt mobilnett. Folk er kanskje ikke så moderne som i storbyene, men det må jo ikke moderne omgivelser til for å gjøre folk lykkelig? Folk på Sunnmøre er glade, vennlige mennesker som fortsatt ser det gode i folk og ønsker alle besøkende velkommen. Det er nettopp dette som var grunnen bak utbyggingen av området. For de siste fem årene har det pågått en del hyttebygging i Standaldalen. Hytter som er både rimelige og moderne, slik at folk fra både fjern og nær kunne kjøpe seg en egen tomt i Standal. Vi hadde ingenting imot dette her i Standal og Ørsta, men protestene begynte å skylle inn uansett. Blant annet klagde Ålesund Skiklubb på at området ville miste sitt naturlige preg hvis mange hytter skulle dukke opp – dessuten var de redde for at deres elskede skiturer ville blitt flyttet dersom hyttefeltet ble for stort.

Utbyggingen stoppet

Etter flere år med hard kamp fikk slike organisasjoner omsider stoppet en del av utbyggingen i området vårt. Folket i Standal har lenge håpet på en utvikling. En liten utvikling på et sted som lenge har vært bortglemt. Noen ekstra mennesker i området skader ikke, og kanskje de bringer med seg et ordentlig supermarked eller spennende mat fra byene? Dette får vi aldri vite, med mindre Standaleidet hyttefelt får bygge videre. Selv om Standal Alpesenter AS, selskapet bak disse hyttene gikk konkurs i fjor, og utbyggingen har stoppet opp. Dette har forresten også å gjøre med den dårlige økonomien i landet etter den seneste finanskrisen – det er en god del ferdigbygde hytter i området, derfor var det ingen vits å fortsette å bygge nye. For øyeblikket, i hvert fall.

Røde Kors

Siden denne kjedelige historien om Standaleidet hyttefelt, har vi fortsatt sett nye bygg i området. Røde Kors har blant annet prøvd å bygge sin egen hytte ved Standalsætra, et steinkast fra Standalvatnet. Her skulle man få et aktivitetssenter og nesten hundre rom til leie. Etter ett år i byggefasen måtte prosjektet dessverre legges på is, det også. Ikke på grunn av protester denne gangen, men på grunn av økt skredfare etter orkanen Dagmar. Røde Kors-huset i Strandgata i Ørsta er dog åpent og har flere aktiviteter for ungdommer tilgjengelig.

Hadde de 40 tomtene i Standaleidet blitt ferdig utbygd, hadde vi nok sett en del nye mennesker i området. Tomtene skulle være på rundt 1000m2 hver, og med beskjedne priser på 3-400 000 kroner per hytte ville det vært lukrativt å få seg en liten jordflekk i Standal. Standalhytta er den eneste som står støtt på sitt sted, samt de små hyttene som er til utleie i området. Altså kan man enkelt leie seg et sted å bo i Standaldalen om man ønsker, men det er vanskelig å kjøpe noe eget for øyeblikket. Noen har begynt å titte andre steder rundt Sunnmøre, men vi anbefaler å vente et års tid – meget sannsynlig vil noen av hyttene bli ferdigbygd og legges ut for salg. Intet sted på Sunnmøre er bedre å tilbringe tiden sin i enn Standaldalen.