keyboard_arrow_right
Standal Småbåthavn

Standal Småbåthavn

Som vi nevnte på en av hovedsidene, finnes det flere ulike måter å nå Standal på. Uansett hvilken måte man foretrekker, kan man se frem til en eventyrlig, spennende reise. Kommer du alene, kan du nyte utsiktene i fred og ro mens du endelig forstår hva Norge egentlig er for et land. Kommer du med venner eller familie, vil dere sammen måpe mens de vanvittig vakre utsiktene brer seg ut foran dere. Standal er et naturskjønt, idyllisk sted som byr på mange opplevelser i den ville, norske naturen. Kommer du med bil kan du enkelt stoppe opp på veien og ta flotte bilder, mens bussturen lar deg kikke ut av store vinduer og nyte landskapet uten noen verdens bekymring. Den flotteste og mest anbefalte måten å ankomme Standal på må derimot bli vannveien. Gjennom de vakre fjordene, med tradisjonsrike, norske landsbyer på hver side. Ingenting kan måle seg med opplevelsen av Norge fra vannet – det er slik forfedrene våre så landet, og det er slik det er ment å bli sett. Man forstår straks hvorfor vikingene var så ivrige på å dra hjem etter hvert tokt – når man ankommer Norge med båt ser man hvor unikt landet vårt er. Hvor vakkert det er, hvor storstilt naturen er og hvor perfekt de små trehusene passer inn i omgivelsene.

Benytt nabohavner

Kommer du med småbåt, altså med en personlig seilbåt eller middels stor daycruiser, vil du neppe ha trøbbel med å finne et sted å parkere båten. Mange velger å stoppe opp med jevne mellomrom underveis, slik at man kan ta inn utsiktene gradvis. Ellers kan det nemlig bli for mye for en vanlig byboer. Søkte du etter Standal Småbåthavn må vi dog dessverre skuffe deg – det har aldri vært noen ordentlig småbåthavn i Standal, og den lille brygga vi hadde i området ble totalt ødelagt når orkanen Dagmar slo til i 2012. Hele bygda led av store ødeleggelser, men heldigvis har det meste blitt gjenoppbygd. Standal Småbåthavn fikk dessverre ikke midler til å bli gjenopprettet, siden denne var bygd med private midler. Det er dog ikke store problemet, for et steinkast unna Standal finner du Ørsta, med en vakker gjestehavn som passer de fleste skuter. Så fort du flyter forbi Vartdalsfjorden og tar til venstre inn i Ørstafjorden, vil de magiske Sunnmørsalpene dukke opp. Ørsta gjestehavn har 20 gjesteplasser totalt, og det koster ikke mer enn 200 kroner per natt uansett hvilken type bår du har – dette inkluderer dessuten strøm. Gjestehavnen er åpen om vinteren, men får størst pågang i sommermånedene. Vi anbefaler dog å vente – kom heller rundt slutten av august/begynnelsen av september, så blir du møtt av det nydelige høstværet og vakre farger samtidig som det alltid vil finnes plass til båten din.

Urke

Man kan også prøve å få seg en plass ved Urke. Ytreurke-bukta pleier å ha noen gjesteplasser, men dette bør du undersøke på forhånd. Volda og Ørsta er dog de nærmeste stedene hvis planen er å ta turen til Standal. Samtidig er det ikke lange veien fra verken Volda eller Ørsta til Standalhyttene. Enten kan man ta en lang gåtur, eller så haiker man til Standalsætra – folk i området er alltid villige til å hjelpe en reisende med å se seg omkring. Slik vennlighet møter du sjeldent.

Standal Småbåthavn kommer nok til å dukke opp igjen i fremtiden, når alle hyttene i området har blitt solgt og folk begynner å farte hit oftere. Bygger man en liten brygge ved Store-Standal vil folk kunne ta båten rett til Standal Alpesenter, som kun er noen hundre meter fra vannkanten i Hjørundfjorden. Det er bare å krysse fingrene og vente – det er kun snakk om tid før drømmen blir virkelig.