keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right
Råna

Råna

 

Sunnmørsalpene er ikke kjente uten grunn. Her finner du vakker, idyllisk natur uten like. Hele området ser fantastisk ut fra oven, og hadde det ikke vært for de typiske norske fjordene som lister seg mellom fjelltoppene, hadde man lett kunne trodd at man var i de europeiske alpene. Her finner du både isbreer og tind, fjelltopper og urørte daler. Små landsbyer og store gårdsbruk der den spesielle lokalbefolkningen tilbringer sine dager. Her er folk varme og gode, innbydende og smilende. Her smiler man dessuten fordi man har lyst, ikke fordi man må slik som i storbyene. Uansett hva du har planlagt i Sunnmøre, er vi sikre på at du vil få deg en opplevelse for livet. En opplevelse uten like. Fordelen er at man her kan unnslippe stresset, unnslippe turisthordene og festelskerne. Her får man være seg selv, man får bli ett med omgivelsene og kjenne på det virkelige Norge fra kloss hold. Sunnmørsalpene er et perfekt ”getaway” for alle, både single, par og familier som ønsker å knytte tettere bånd med hverandre og til Norge.

Sunnmørsalpene består av en rekke høye fjelltopper. Noen av de høyeste fjellene i landet ligger faktisk i området. Vi vil her fortelle litt mer om Råna. Råna er nemlig grunnen til at mange alpinister og erfarne klatrere tar turen mot Sunnmøre til å begynne med. Råna er et helt spesielt fjell, en topp som ruger frem fra et allerede ubeskrivelig landskap. Man finner ingen fjell på størrelse med Råna i en radius på 12 kilometer, og det er den geografiske beliggenheten som er så tiltrekkende for alpinister. Vi må dog si det med én gang, dessverre – Råna er ikke for nybegynnere eller barnefamilier. Det er praktisk talt umulig å nå toppen på én dag, altså må man gjøre seg klar til å overnatte på fjellet. Ofte holder det ikke med to netter engang, så det lønner seg å være godt forberedt om man vil nå toppen på Råna. Toppen ligger 1586 meter over bakken, men primærfaktoren er på kun 771 meter. Altså kan man først klatre opp til platået som Råna står på, overnatte og deretter fortsette turen oppover.

Fra Urke

De alle fleste fotturer opp mot Råna starter fra Urke, dit man lett kommer seg fra Standal Alpesenter takket være de smarte fergerutene. Fra Urke tar man turen til Haukåssætra, og det er her stigningen oppover begynner. Mange turister leier hytter på denne sætra, slik at man kan starte veien opp Regndalstindane fra tidlig morgen dagen etter. Legg merke til at det er veldig langt til selve Råna, uansett om man overnatter ved Haukås eller ei. Man må opp og forbi Regndalstindane og deretter til toppen av Hjelledalen, der man endelig finner Råna. Utsiktene herfra er dog som fra en annen verden – det store fjellområdet består av både glatte fjellsider, frodige skoger og isbreer som henger igjen fra istiden.

Fra Trandal eller Brunstad

En noe raskere rute opp mot Råna går fra Trandal. Overnatt på Trandalssætra, og begynn den bratte turen oppover langs Sandhaugen for å nå Råna på samme dag. Dette er en veldig vanskelig tur som ofte ender i fiasko, men på grunn av den noe kortere avstanden er det mange som prøver seg hvert år. Det tredje alternativet er å kjøre rundt Sunnmøre og komme ned fra Sykkulven igjen til man når Brunstad. Fra Brunstad har man nemlig to fotturer opp til Råna å velge mellom, begge noe enklere enn de ovennevnte. På den ene går man opp hele veien mot Regndalstindane, forbi både vannet og dalen til man når isbreen og tar seg over denne til Råna. Den andre vil ta deg opp Drivdalen til Drivdalsvatnet, der man overnatter og fortsetter mot Nonshornet – derfra er det kun et steinkast til Råna. Denne siste turen er dog veldig bratt, så man bør komme i veldig god form hvis man vil nå hele veien opp.