keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right
Jakta

Jakta

Er du i Sunnmøre og stikker innom Standal Alpesenter, vil du få all hjelpen det er mulig å få. Hjelp til å se området, altså. Menneskene her i området er hyggelige og vennligsinnede, med en gjestfrihet som er sjelden kost ellers i landet. Her vil du bli møtt av ærlige smil og kanskje litt forundring – det kommer ikke så mange besøkende hit, derfor slår lokalbefolkningen gjerne av en prat med de få reisende som er innom. Er du et aktivt menneske med interesse for fjellturer og klatring? Kanskje du vil kombinere en tur til Standal med litt barskt friluftsliv? Da er det bare å velge seg en fjelltopp som passer erfaringen din, og sette ut på ditt livs eventyr. Sunnmørsalpene byr på en rekke spennende opplevelser, og de fleste kjente fjelltoppene kan bestiges rimelig lett – spesielt hvis du har drevet med klatring eller alpinisme tidligere. La oss her fortelle deg litt nærmere om Jakta, en av de mest kjente fjelltoppene i området.

Ikke det høyeste

Jakta er langt ifra den høyeste toppen på Sunnmøre, og hvis man regner etter primærfaktor (ikke meter over havet, men meter over omgivelsene) er ikke fjellet høyere enn 539 meter. Fra vannet strekker Jakta seg dog 1588 meter i været, og det er selve spissen som har tiltrukket seg oppmerksomhet fra både fjern og nær. Jakta ser nemlig ut som en tann, eller som en finne man ser stikke opp av vannet når en hai svømmer forbi. Samtidig stikker Jakta rett opp av fjorden, noe som gjør den til et vanvittig flott fjell å titte på fra vannet. Ta deg en tur langs Storfjorden i båt, så vil du se Jakta like etter Urke. Først kommer det spesielle Stålberghornet, deretter kommer fantastiske Jakta. Fra Standal Alpesenter er det faktisk lett å komme seg til Jakta – ta bare ferga over til Urke, og videre til Skår derfra. Fra Skår vil du få en uforglemmelig utsikt mot både Helghornet og Jakta, samtidig som en tur opp i Skåradalen er seg selv verdt.

Det var to engelskmenn med navn Cecil Patchell og H. C. Bowen som besteg Jakta først, akkurat som med så mange andre fjelltopper i området. Den velkjente Patchellhytta på Smørskredtindane er bygd i ære for denne kjente kartografen og alpinisten. Legg merke til at det er meget vanskelig å bestige Jakta, derfor holder de fleste besøkende seg til å se den vakre fjelltoppen fra avstand. Problemet er nettopp den spesielle strukturen – spissen ruger opp og legger skygge over hele den vestlige siden av fjellet. Dermed finner man snø her gjennom store deler av året, i tillegg er det ofte kaldt og mørkt. Den eneste alternative veien opp til Jakta går fra Norangsdalen, der man kan klatre opp langs Helgåa til et flatere område med små innsjøer, derfra videre til Sævågsskaret og til slutt opp Jakta fra nordsiden. Konedalen er en annen mulighet, men denne anbefales kun for de mest erfarne klatrerne der ute.

En noe lettere fottur oppover (dog også med tau og klatreutstyr) går til Salefjellet. Derfra får man en nydelig utsikt mot Jakta, og kan se den spesielle geometriske formen på fjelltoppen. Fordelen her er at man starter ut i Viddal, et lite tettsted med snill lokalbefolkning som gjerne gir deg tips før du setter ut på klatreturen. Siden primærfaktoren er såpass lav, kan Jakta også nås rimelig enkelt om man er villig til å overnatte på fjellet. Finn et lunt sted ved Konedalen for å overnatte, og fortsett turen fra grytidlig morgen av – slik er du sikker på at du både får nådd toppen av Jakta og fortsatt rekker å komme deg ned i Norangsdalen før kveldstid.