keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right
Kvitegga

Kvitegga

Sunnmørsalpene er et rimelig stort område. Her finner du en rekke vakre, snøkledde fjelltopper som speiler seg i fjordene rundt. Sunnmøre i seg selv er et lite utforsket sted som ikke kan sammenlignes med Hardanger og Sogn i antall besøkende per år. Derfor har området blitt så populært i visse kretser – folk som søker etter en ”getaway”, en tur som legger et midlertidig lokk på tilværelsen og samfunnet man lever i. Et sted som får deg til å glemme at det eksisterer en verden ”der hjemme”. Sunnmørsalpene er et slikt sted, men du bør skynde deg hvis du ønsker å komme på besøk til idylliske omgivelser. Flere steder på Sunnmøre er allerede under kraftig utbygging, og selv om Standal tviholder på den fredelige, avslappede atmosfæren kan man allerede merke at tidene har forandret seg i blant annet Ørsta og Volda. Derfor kommer stadig flere folk til Sætretindane og Hjørundfjorden, selve hjertet av Sunnmøre.

Det største fjellet

Sunnmørsalpene består av en rekke fjell, men det er Kvitegga som er det desidert største av dem alle. Kvitegga ruger nemlig 1708 meter over bakken, og i umiddelbar avstand finner man flere vakre vann – Tyssevatnet er populært blant lokalbefolkningen om sommeren. Her kan nemlig de aller fleste klatre godt nok til å ta turen oppover når det passer. Fylkesvei 655 går hele veien langs Kvitegga om man kommer sørover fra Urke – dette er raskeste veien fra Standal. Alternativt kan man komme langs riksvei 60 fra Geiranger og svinge av på 655. Da har man Kvitegga på venstre side med en gang. Utsiktene er majestetiske, og det blir bare flottere og flottere når man kommer mot Standal Alpesenter. Sunnmørsalpene generelt er et helt unikt sted, det vil man se hvis man ankommer Ålesund eller Volda/Ørsta med fly. Disse fantastiske fjelltoppene vokter over området og er hovedfigurer i en stor mengde eventyr og folkehistorier.

Selve Kvitegga kan sees veldig godt fra Fivelstadhaugen langs fylkesvei 655. Her spretter den opp fra dalen og skyggelegger hele området store deler av dagen, derfor er Nibbedalen så vidt bebodd. Hobbyalpinister har flere ganger klatret opp på Fivelstadnibba for å ta vakre bilder av Kvitegga fra tusen meters høyde.

Det spesielle med Sunnmørsalpene er at de stikker rett opp av vannet, til stor forskjell for de fleste andre fjell i verden. Det sies at Norge og New Zealand er de eneste stedene på kloden med slik fabelaktig natur. To unike land på hver sin side av planeten. Det er helt spesielt å sitte i en båt og se disse 1500 meter høye fjellene sprette opp av vannet og strekke seg oppover i nærmest det uendelige. Man vil nesten ikke bli overrasket dersom et troll eller en jotne dukker opp – såpass betatt blir man av omgivelsene.

Skårasalen, Hornindalskrokken og Slogen er også populære fjelltopper man kan se fra veien eller vannet. Hornindalskrokken er spesiell siden den ligger på grensen mellom Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Kvitegga er forresten det åttende høyeste fjellet i Norge målt etter primærfaktor (altså ikke fra vannet, men fra området rundt). Vi vil også skrive om Jakta, Råna og Store Smørskredtind, så det er bare å lese videre om disse fantastiske fjelltoppene i Sunnmørsalpene. Hvorfor ta den lange turen til Frankrike eller Sveits, når man har egne alper her i landet? Sunnmørsalpene er kanskje ikke like høye, men så er ikke de største fjelltoppene i de europeiske alpene synlige fra veien uansett. Dessuten har de ikke fjorder i verken Frankrike, Sveits eller Italia – så her får man altså enda en bonus! Besøk Sunnmørsalpene og få ditt livs flotteste opplevelse. Kvitegga er absolutt verdt turen, men hvis du vil bestige fjellet må du gjøre deg klar til en vanskelig oppgave.